Net verschenen: Het Baarsma-imperium

Net verschenen: Boek over de handelsfamilie Baarsma

Op 12 mei is bij Uitgeverij Wijdemeer in Leeuwarden het boek ‘Het Baarsma-imperium. Handelsfamilie uit ventersdorp De Westereen’ verschenen. Het boek is geschreven door journalist Jaap van der Boon.

De naam Baarsma is een begrip in Dantumadiel, maar eigenlijk in heel ondernemend Friesland en zelfs ver daarbuiten. De naam komt niet alleen terug in Baarsma’s Mode op Ameland, groothandel Baarsma in de Westereen en de bekende Friese beddenzaak Meulen&Baarsma, maar ook in de internationaal opererende Baarsma Wine Group. Daarnaast zijn er nog bedrijven die de naam Baarsma weliswaar niet dragen, maar waarvan de eigenaar toch een telg uit de familie is, zoals de kledingwinkelketen Sake Store.

De wortels van deze bedrijven liggen in De Westereen. Daar begon het met Rein Thijsses Baarsma (1838-1902), die een kruidenierswinkel, kaashandel en groentenkwekerij had. Zijn zoons bouwden dit bedrijf uit tot een groothandel- en winkelbedrijf met verscheidende filialen in Noord-Nederland. Een van de bekendste onderdelen was het confectie-atelier, dat later zou uitgroeien tot confectiefabriek Bacofa, die de beroemde BC-spijkerbroek fabriceerde. Veel nakomelingen van de Baarsma’s gingen op hun beurt ook het zakenleven in, zodat er sprake is van een echt ondernemersgeslacht.

Jaap van der Boon heeft de geschiedenis van deze Rein Thijsses Baarsma en zijn nakomelingen in woord en beeld vastgelegd aan de hand van veel uniek materiaal uit de familie en andere archieven.

De auteur werkt als cultureel medewerker bij de Stichting De Schierstins in Feanwâlden. Hij schreef eerder jubileumboeken voor drie basisscholen, het boekje ‘De Schierstins, een ongekende schat’ en deel 18 in de serie ‘1000 jaar Friese Wouden’.