Wat is een compacte uitgeverij?

Een compacte uitgeverij is een uitgeverij met lage overheadkosten en een zeer efficiënte bedrijfsvoering. Door de ontwikkelingen in de grafische industrie is het mogelijk om boeken tegen een scherpe prijs ook in kleine oplagen te maken en de voorraad efficiënt te beheren. Door de opkomst van de nieuwe media is het bovendien mogelijk om geestesproducten in allerlei verschijningsvormen, dus niet meer uitsluitend als boek, het licht te laten zien
Wijdemeer heeft geen kostbaar eigen magazijn, maar huurt per maand per palletplaats opslagruimte. Wijdemeer heeft evenmin een duur kantoorpand, zodat de vaste lasten minimaal zijn, terwijl de faciliteiten niet onderdoen voor die van traditionele uitgeverijen.


Uitgever Louw Dijkstra (1958) studeerde af als theoloog, maar werkte aanvankelijk als vertaler. In 1995 begon hij met Robert Seton uitgeverij Bornmeer. In een tiental jaren bouwde deze uitgeverij een fonds op met jonge Friese schrijvers, Oriëntaalse dichters, Nijntje in het Fries en het Latijn, maar ook met non-fictie op allerlei gebied. Bornmeer maakte vooral naam met de vormgeving van haar uitgaven en kreeg daarvoor verschillende prijzen. In 2005 fuseerde Bornmeer met Steven Sterk. Aanvankelijk werkte Louw Dijkstra als uitgever-redacteur voor deze uitgeverij; op 9 januari 2012 begon hij zelfstandig met uitgeverij Wijdemeer.