Startschot crowdfundingsactie “Een dier is ook maar een mens” bij Kollumerpomp

Vrijdagochtend 12 maart om 10.30 wordt het startschot gegeven van de crowdfundingsactie voor het boek “Een dier is ook maar een mens” van Eppie Dam en Janine van Zeeland. Journaliste en schrijfster Jantien de Boer, bekend van het boek “Landschapspijn”, zal als eerste intekenen en direct haar “tegenprestatie” in ontvangst nemen.

Het boek “Een dier is ook maar een mens” bestaat uit 42 schilderijen van Janine van Zeeland en 42 bijbehorende gedichten van de dichter Eppie Dam. Op de schilderijen staan dieren die Janine van Zeeland vanuit haar atelier in Kollumerpomp kan zien. Weidedieren zoals hazen, reigers, mollen en wilde eenden. Boerderijdieren ook, bij voorkeur pasgeboren.

De gedichten van Eppie Dam geven een diepere lading aan de schilderijen. Hij laat een mol filosoferen, de mug ons een spiegel voorhouden, de haas de mens bezien, het lam zich afvragen wat het leven zal brengen. Alle aspecten van het bestaan komen voorbij, ook die van de strijd, het verval en de dood.

De schilderijen en gedichten doen beide denken aan het werk van de schrijver Anton Koolhaas, chroniqueur van het dierenrijk: een gedeelde literaire liefde die Dam en Van Zeeland vooraf niet van elkaar wisten. Wat hen ook bleek te verbinden is het boerenland rond Kollumerpomp: de dichter is er geboren en getogen, de schilder heeft er haar atelier.

Vanaf 22 mei worden de schilderijen en gedichten geëxposeerd in de Schierstins in Feanwâlden. Gelijk met de opening van de expositie verschijnt het boek.

Zie: https://www.voordekunst.nl/projecten/11749-een-dier-is-ook-maar-een-mens