Persbericht presentatie Slagboom tussen dood en leven

Boek over het bijzondere levensverhaal van een joodse  weesjongen

Op woensdag 4 april neemt oud-minister Els Borst het eerste exemplaar van Slagboom tussen dood en leven van Alphons Katan in ontvangst. Ze schreef ook het voorwoord van het boek.

Slagboom tussen dood en leven is het bijzondere levensverhaal van een joodse weesjongen uit Leeuwarden. Alphons Katan woonde als enig kind van een joods, maar niet-gelovig echtpaar in de Tweede Wereldoorlog in Leeuwarden. Zijn gehandicapte vader was econoom, gaf privélessen en werkte als vertaler. Als zijn ouders in 1942 kort na elkaar worden gearresteerd, krijgt hij onderdak bij bejaarde joodse vrienden van het gezin. Met dit echtpaar komt hij terecht in kamp Westerbork, waar hij een half jaar verblijft. Wanneer een tante, die in het verzet zit,  de Duitsers weet te overtuigen dat haar neefje half-joods zou zijn, wordt hij vrijgelaten. Hij overleeft de oorlog in Den Haag en Leiden.
Zijn moeder wordt vermoord in Auschwitz,  zijn vader in Gusen, een nevenkamp van Mauthausen. In dat kamp is zijn vader het slachtoffer van medische experimenten. Als Alphons in 1994 foto’s van zijn vader in kampkleding en een foto van diens skelet ontdekt, begint hij een zoektocht naar het skelet en eist hij een verbod op het gebruik van de foto’s.

Op 13 april zal de inmiddels 82-jarige Alphons Katan een gedenksteen leggen bij zijn voormalige ouderlijk huis aan de Transvaalstraat in Leeuwarden. Deze steen is geadopteerd door de kinderen van de Hofschool in Leeuwarden, waarop hij zelf ook heeft gezeten.

De presentatie van het boek vindt plaats bij het NIOD in Amsterdam op woensdag 4 april om 15.00 uur. (Herengracht 380, 1016 CJ Amsterdam, tel. 020-5233800).

Gegevens boek:  ISBN 978-90-8185-211-1, 104 blz. gebonden, prijs 19,50,