Persbericht: Boek en expo over Franse muurreclames

Persbericht – Boek en expositie over Franse muurreclames

Op 1 mei verschijnt het boek Traces & tracés | sporen van verdwijnend Frans cultureel erfgoed van Rob Verbeek en Carl Lücker en zal een expo over hetzelfde thema worden geopend.

Gedurende ruim dertig jaar fotografeerde voormalig wijnhandelaar Rob Verbeek alle muurreclames die hij in Frankrijk tegenkwam. In 2013 schonk hij zijn omvangrijke collectie van ruim 2500 volledig gedocumenteerde foto’s aan het Musée des Arts Décoratifs in het Palais du Louvre in Parijs. Directrice Béatrice Salmon beoordeelde de collectie als een buitengewoon belangrijke bijdrage aan het vastleggen van dit Franse cultureel erfgoed.

In het boek zijn een groot aantal foto’s van deze oude geschilderde muurreclames te bewonderen. Bovendien bevat het een aantal avontuurlijke verhalen over Verbeeks belevenissen gedurende een halve eeuw (wijn)reizen door heel Frankrijk. Daarnaast zijn een reeks gedichten van zijn hand opgenomen, die ooit door niemand minder dan Vasalis en Lucebert per brief werden becommentarieerd. De originele brieven zijn – nu voor het eerst – in het boek opgenomen.

 Sinds de start van de wijnhandel van Verbeek in 1972 was beeldend kunstenaar Carl Lücker doorlopend nauw betrokken bij het wel en wee ervan. Hij maakte talloze aquarellen die niet alleen de brochures, maar ook de nieuwjaarswensen van Verbeek sierden. In het boek zijn ook veel van Lückers ‘Frankrijk-impressies’ opgenomen. Lücker verzorgde bovendien de opmaak en vormgeving van dit boek.

 Kortom, het boek geeft een uiterst gevarieerd beeld van een halve eeuw Frankrijk, gefotografeerd, geschilderd en opgetekend vanuit een geheel eigen invalshoek, die bij velen een déjà-vu gevoel zal oproepen.:


Presentatie

Het boek wordt op zondagochtend 1 mei (voorafgaand aan ‘Le jour du Muguet’-markt) gepresenteerd in Maastricht in aanwezigheid van de honorair consul van Frankrijk in Maastricht, Camille L.J.M. Oostwegel, en de cultureel attaché van Frankrijk. Plaats: Kruisherenhotel, aanvang 12.00 uur.


Boekgegevens

Titel: Traces & tracés | sporen van verdwijnend Frans cultureel erfgoed
Auteurs: Rob Verbeek, Carl Lücker
Uitvoering: hardcover, full-colour
Omvang: 320 blz.
Verkoopprijs € 34,95
NUR 500 – ISBN/EAN 978 949 205 218 6

Verkrijgbaar in de betere (internet)boekhandel en de webshop van Wijdemeer (www.wijdemeer.nl)