Intekenactie Trace et tracées geopend

Intekenactie Trace et tracées geopend

Vanaf vandaag kunt u via het intekenportaal van Wijdemeer intekenen op het boek

Traces et Tracés – Sporen van verdwijnend Frans cultureel erfgoed

van Rob Verbeek en Carl Lücker

Dertig jaar lang fotografeerde voormalig wijnhandelaar Rob Verbeek elke muurreclame die hij in Frankrijk tegenkwam. Op 24 mei 2013 schonk hij zijn bijzondere collectie van ruim 2000 volledig gedocumenteerde foto’s aan het Musée des Arts Décoratifs (Louvre/Parijs). Directrice Béatrice Salmon prees de collectie bij die gelegenheid als een buitengewoon belangrijke bijdrage aan het vastleggen van dit Franse cultureel erfgoed.

Dit boek toont een groot aantal foto’s van deze oude geschilderde muurreclames op gebouwen langs de Franse Routes Nationale. Ook zijn een aantal avontuurlijke en soms merkwaardige verhalen opgenomen over Verbeeks belevenissen gedurende een halve eeuw wijnreizen door ‘la douce France’ – zoals een spannend verhaal over een gestolen Van Gogh in Zuid-Frankrijk.

Bijzonder is ook de publicatie van een reeks gedichten van Verbeeks hand, die ooit door niemand minder dan Vasalis en Lucebert per brief werden becommentarieerd. De originele brieven worden in dit boek voor het eerst gepubliceerd.

Sinds de start van Rob Verbeeks wijnhandel in 1972 is beeldend kunstenaar Carl Lücker doorlopend nauw betrokken geweest bij de PR ervan. Zo verzorgde hij de vormgeving van de wijnbrochures waarin de verhalen van Verbeek steeds door hem verluchtigd werden met een aquarel. Ook ontwierp hij jaarlijks de nieuwjaarskaart van het bedrijf. Tijdens de wijnreizen waarop hij Verbeek vaak vergezelde, maakte hij niet alleen prachtige aquarellen van muurreclames, maar ook veel vrij werk, geïnspireerd door het Franse landschap. Ook deze zijn te zien in dit boek.

Kortom, Traces & Tracés. Sporen van verdwijnend Frans cultureel erfgoed presenteert een uiterst kleurrijk en gevarieerd beeld van een halve eeuw Frankrijk, gefotografeerd, geschilderd en opgetekend vanuit een geheel eigen invalshoek die bij velen nostalgische gevoelens zal oproepen.

De winkelprijs van het boek is € 34,95. Bij intekening kost het boek € 30,00. De intekenactie loopt tot 30 april.