Boek over 150 jaar Kleine Kerkstraat, de leukste winkelstraat van Nederland

Op vrijdag 20 december verschijnt het boek “Kleine Kerkstraat – 150 jaar handel en wandel in de leukste winkelstraat van Nederland” van Niek Donker. Het boek beschrijft het leven van ondernemers en hun bedrijven in de leukste winkelstraat van Nederland. Deze straat in het historisch hart van Leeuwarden kent een lange, bewogen en levendige geschiedenis. Aan de hand van archiefmateriaal, unieke foto’s, bijzondere anekdotes en verhalen van betrokkenen schetst de auteur een beeld van de straat.

De Kleine Kerkstraat is al 150 jaar lang een straat van ambachtslieden en neringdoenden, zoals slagers, bakkers, groenteboeren, kruideniers, fourniturenzaken, orgelmakers, goudsmeden, jaloezieënmakers en meubelmakers. Het boek begint met de tijd tot 1850 en vertelt dan over de boeiende periode voor de Tweede Wereldoorlog, waarin bijvoorbeeld de opkomst van Doeke Meijer valt, die zijn Leeuwarder imperium vanuit de Kleine Kerkstraat bestierde. De oorlogsjaren worden geïllustreerd door het verhaal van meubelmaker Tjepkema. Het boek vervolgt met de wederopbouw en de beruchte jaren zeventig en tachtig met de strijd tegen de oprukkende AGO, de coffeeshops en de verloedering. Om te eindigen met de bloeiende jaren negentig, de bouw van de parkeergarage Oldehoofsterkerkhof, en het succes van de uitverkiezing als de Leukste Winkelstraat van Nederland. 

De auteur is journalist en bewoner van de Kleine Kerkstraat.
Het boek is vrijdag 20 december te koop tijdens de Serious Request markt in de straat en bij de boekhandels. Het kost € 24,50.

Recensie-exemplaren en hi-res illustraties zijn op aanvraag verkrijgbaar via info@wijdemeer.nl