Boek over heraldiek gepresenteerd tussen de wapenborden

Vrijdag is in de kerk van Midwolde het boek Goede sier. Over heraldische wapens en hun makers ten doop gehouden. Memorabilia-specialist Hessel de Walle kreeg het eerste exemplaar uit handen van auteur dr. Kees Kuiken.

Heraldiek is in Nederland een vrije kunstvorm, al ligt de kleurige vormtaal ervan al eeuwenlang min of meer vast. Toch is er altijd ruimte geweest voor verrassende ‘inventies’, van het fabelwapen van Karel de Grote – die in werkelijkheid geen wapen voerde – tot het logo van een moderne oliemaatschappij.

Boeken over de vormtaal van heraldische wapens zijn er te kust en te keur, maar veel onderzoek naar de bedenkers ervan en de manier waarop zij te werk gingen, is nog niet gedaan.  Dit boek vult in vijf opstellen deze leemte voor het Nederlandse taalgebied op. Het beschrijft munters en muntheren, zegelsnijders en herauten, maar ook bekende en minder bekende schilders zoals Jan van Scorel, Jacob Colijns en Gerryt Hesman. Er zijn ruim 150 wapenafbeeldingen in kleur opgenomen in het boek.

Kees Kuiken (rechts met rode sjaal) overhandigt het eerste exemplaar aan Hessel de Walle. Foto Reyer Boxem

——————