Bijeenkomsten rond “Verdwenen in Duitsland”

Verdwenen in Duitsland vertelt het verhaal van elf slachtoffers van het concentratiekamp in het Oost-Friese dorpje Engerhafe. Dit kamp werd als een buitenkamp van Neuengamme ingericht ten behoeve van de aanleg van de zogenaamde Friesenwall. Er vielen in het korte bestaan van dit kamp in totaal 188 slachtoffers.

De grootmoeder van de schrijfster woonde in de oorlog als jonge vrouw in Engerhafe en was ontzet over de taferelen waarvan ze getuige was. Ze vertelt er later over aan haar kleindochter, die erdoor gefascineerd raakt en begint aan een zoektocht om nabestaanden van de slachtoffers op te sporen. Zo komt ze in Frankrijk, Polen, Denemarken, Nederland, Spanje, Letland en Slovenië, en hoort verhalen over het kamp en het verdriet van de nabestaanden, maar ook over het verzet in Friesland, de Spaanse burgeroorlog en de opstand in Warschau.

Aan twee van deze slachtoffers zijn afzonderlijke bijeenkomsten gewijd:

Op donderdag 16 mei vindt in Kamp Vught een middag plaats over Philips-jurist J.L. Hamming. Net als de andere slachtoffers uit Nederland zat hij enige tijd vast in Kamp Vught. Tijdens de bijeenkomst zal een nabestaande van Hamming het boek in ontvangst nemen. Behalve de schrijfster en de vertaalster is ook Arie Wolferts aanwezig, die iets zal vertellen over Philips in de Tweede Wereldoorlog.

Op donderdagavond 17 mei staat de Groninger boekverkoper en verzetsman Gerrit Paul Edzes centraal. Hij had een boekhandel aan de Nieuweweg in Groningen. Deze boekhandel diende in de oorlog als illegale drukkerij, onderduikplaats en depot voor voedselbonnen, dekens en kleren. Op deze avond komen behalve een nabestaande van Gerrit Paul Edzes ook de schrijfster en de vertaalster aan het woord.

Over een derde slachtoffer uit Nederland – drukker Pieter van der Weij uit Leeuwarden – wordt in het najaar een middag georganiseerd i.s.m. met het HCL in Leeuwarden

————-

Kamp Vught
Donderdag 16 mei, 16.00 uur
Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600, Vught
Aanmelden: Anja Spaninks, medewerker publiciteit, anja.spaninks@nmkampvught.nl / 073 6587010.

GRID Groningen
Donderdag 17 mei, 20.00 uur
Grafisch Museum GRID, Sint Jansstraat 2, 9712 JN Groningen
Toegang € 5, met Museumjaarkaart gratis
Parkeren  kan in het Provinciehuis of in Parkeergarage Boterdiep