Slagboom tussen dood en leven - UITVERKOCHT

Slagboom tussen dood en leven is het levenverhaal van Alphons Katan. Hij  woonde als enig kind van een joods (niet-gelovig) echtpaar in de Tweede Wereldoorlog in Leeuwarden. Zijn gehandicapte vader was econoom, gaf privélessen en werkte als vertaler. Als zijn ouders in 1942 kort na elkaar worden gearresteerd, krijgt hij onderdak bij bejaarde joodse vrienden van het gezin. Met dit echtpaar komt hij terecht in kamp Westerbork, waar hij een half jaar verblijft. Wanneer een tante de Duitsers weet te overtuigen dat haar neefje half-joods zou zijn, wordt hij vrijgelaten. Hij overleeft de oorlog in Den Haag en Leiden.
Zijn moeder wordt vermoord in Auschwitz, zijn vader in Gusen, een nevenkamp van Mauthausen. In dat kamp is zijn vader het slachtoffer van medische experimenten. Als Alphons in 1994 foto’s van zijn vader in kampkleding en een foto van diens skelet ontdekt, begint hij een zoektocht naar het skelet en eist hij een verbod op het gebruik van de foto’s.

In een naschrift geeft de schrijver te kennen, dat hij hoopt dat zijn relaas meehelpt de komende generaties te stimuleren tot bewustwording. Hij laat parallellen zien tussen de tijd vóór WO II en nu. Zijns inziens staat de wereld voor een faillissement van immateriële waarden, zoals vertrouwen en (maatschappelijke) verantwoordelijkheid. Volgens hem is het nog niet te laat om tot een omwenteling ten goede te komen op terreinen als educatie, staatsbestel en economie.
------------
De schrijver studeerde na de oorlog rechten in Leiden en ontwikkelde zich tot een succesvol manager en tot raadslid en wethouder in de Bilt. Hij was en is nog actief op maatschappelijk terrein, o.a. als gastspreker voor Herinneringscentrum kamp Westerbork.

“De auteur vertelt zijn verhaal helder en feitelijk, zonder emotionele opsmuk.
Juist daardoor is de impact groot en blijft de lezer geschokt achter.”
- Els Borst in haar voorwoord

 

Auteur: Alphons Katan
Voorwoord: Els Borst
Vormgeving omslag: Gert Jan Slagter
Opmaak binnenwerk: Gert Jan Slagter
ISBN: 978-90-8185-211-1
Bindwijze: geb.
Taal: NL
Aantal pagina’s: 104
Verschijningsdatum: 4 april 2012

Prijs per stuk: € 19,50
Aantal: